Locatie: Czaar Peterhuisje

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is één van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. Zaandam en het Czaar Peterhuisje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In dit huisje logeerde de Russische tsaar Peter de Grote toen hij in 1697 het vak van scheepstimmerman kwam leren. Veel mensen, waaronder Russische tsaren, Nederlandse vorsten en zelfs Napoleon, brachten een bezoek aan het Czaar Peterhuisje. Nu is het jullie kans om dit prachtige huisje te bezichtigen en te fotograferen!

Het is natuurlijk best interessant om alleen de in 1895 door de Amsterdamse architecten vader en zoon Salm ontworpen stenen overkapping van de buitenkant te fotograferen, maar wij wilden ook de mogelijkheid bieden om naar binnen te gaan. In en rondom het Czaar Peterhuisje hangen en staan er namelijk allerhande memorabilia en curiositeiten; een dodenmasker van de tsaar en een aanmaning (brief) uit 1897 waarin een overijverige Zaanse ambtenaar de, inmiddels overleden, tsaar Alexander III maant de achterstallige grondbelasting van 5 cent te betalen, binnen 3 dagen. Ook staan er talloze namen van beroemde bezoekers in de ramen en houten wanden geschreven en gekerfd; kortom genoeg interessant materiaal om ook binnen te fotograferen. Op vertoon van een kaart die wij die dag zullen uitdelen kan je voor €2,50 naar binnen. Dit is geheel vrijblijvend, dus mocht je niet naar binnen willen kan je de tocht voortzetten zonder bezoek aan het huisje.

Hou deze site, onze onze Facebook groep en Twitter en Instagram accounts @esprifototweet (Instagram: @esprifotografeert), @EmreKanik en @Kris_010 in de gaten voor nog meer nieuws en vergeet niet zondag 18 maart verzamelen in De Koffiezaak vanaf 12.00 en vertrek rond 12.30.

Czaar Peterhuisje

Czaar Peterhuisje (Foto: EmreKanik)


Plaats een reactie